Cara merakam & edit video guna Movie Maker


Rata-rata antara kita pasti telah mempunyai sebuah laptop. Terutama laptop yg telah built-in webcam. Jadi tutorial kali ni Abawan nak tunjuk cara kita membuat video dgn hanya menggunakan webcam laptop & movie maker. Tak perlu susah-susah cari video cam & software video editing. Sbb semuanya mmg dah ada dlm laptop kita kan.. Hanya memerlukan sedikit kreativiti sahaja.

Abawan akan tunjukkan caranya dlm youtube. Sbb kita akan lebih mudah memahami dlm bentuk visual. Kalau tutorial tu nampak mcm poyo jer cara Abawan explain tu harap maaf yer, sbb tutorial ni dibuat waktu tgh mlm. So suara pun mcm pondan sikit. Haha.. Tapi yg penting anda cuba. Harap nanti akan bertambah lagi org kreatif yg boleh buat video klip.

Buat permulaan Abawan akan tunjukkan bagaimana cara membuat miming video klip.

  1. Secara asasnya mula-mula kita rakam video sdg menyanyi menggunakan webcam.
  2. Kemudian kita edit dgn buangkan suara kita dan gantikan dgn suara lagu sebenar.

Contohnya Abawan buat utk lagu “Sujud Padamu” nyanyian Afgan. Bahan yg diperlukan.

  1. webcam laptop
  2. movie maker
  3. fail lagu format mp3

Tutorialnya

Contoh hasilnya

Ni dari Cikgu Shida

Selamat mencuba!

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: