Cara optimized screen browser komputer


Skrg ni Abawan lihat ramai org mula menggunakan laptop kecil terutama yang berukuran 10 inci. Laptop sebegini sgt ringan dan memang sesuai digunakan bagi mereka yang sering melayari internet terutama di luar rumah. Sebagai contoh di kedai-kedai mamak atau restoran yg menyediakan kemudahan wifi.

Namun begitu Abawan teruja bila melihat kebanyakan screen mereka dipenuhi oleh toolbar yg tidak pernah digunakan.

Sudahlah laptop tu kecik dan bertambah kecik screen apabila dipenuhi oleh toolbar tersebut.

Tambahan pula toolbar tersebut juga menjadi penyebab kelembapan internet kita.

Kebiasaannya toolbar ini akan diinstall secara automatik apabila kita menginstall program seperti Yahoo Messenger, Skype etc.

Contoh toolbar tersebut adalah yahoo toolbar, google toolbar, ask toolbar, skype toolbar dan byk lg.

Abawan tak dpt nak tunjukkan gambar screen yg ada byk toolbar krn Abawan dah uninstall toolbar tersebut. Tapi Abawan boleh tunjukkn cara utk menghilangkan toolbar tersebut. Caranya. Amat mudah..

Continue reading

Advertisements

Fi Laylah Minah Layali


Kali ni Abawan nak kenalkan dgn lagu Arab pulak. Melodi dia sungguh cantik. Sambil berhibur kita berzikir. Dapat pahala kan.. Hati pun akan jadi bersih kalau selalu berzikir menghambakan diri.

Liriknya pun telah Abawan terjemahkan. (Sila klik tajuk lagu/gambar utk dgr lagu)

FI LAYLAH MINAL LAYALI

في ليلة من الليال لست أدري ما إعتراني
ظلمة تغمرني يارب
الأرض ضاقت والسماء وقلبي ما عرف الضياء
والدمع بات يبكي يا إلهي

يا إلهي

عصيتوالذنب كبير وإني في حزني أسير
مقيد بذنبي يا رب
فهل أستحق يا إلهيالعفو مجرما
مقر بالذنوب يا إلهي

يا إلهي

أنت الذي خلقتني ورحمتني ورزقتني
دوما يارب قد كنت معي
لكنني نآيت عنك نسيت ما قد كان لك
وسرت في طريقي ياإلهي

يا إلهي

واليوم يا ربي أعود من ظلمة خلف الحدود
فالقلب منكسر وطرفي حائر
وأناالغريق فلا أرى إلا سواك لي منقذا
لا ملجأ ولا منجى إلاأنت

يا إلهي

Yang pandai baca jawi boleh baca jawi. Yang pandai rumi (mcm Abawan) boleh ikut rumi. Yang penting dpt hayati melodi yang sungguh syahdu ini. Nak biasakan ckp Arab pun boleh.   Nak karok lepas solat mlm pun boleh.

FI LAYLAH MINAL LAYALI – MUHAMMAD AL-HUSAYYAN
Album : Mawlay

Fi Laylatin Minal Layal Lastu Adri Ma’tarani
Di malam dari malam-malam Tidakku tahu apa yang menimpaku

Continue reading

Cara mudah mengecilkan saiz gambar


Kita sering menggunakan facebook untuk mengupload gambar. Kadang kala mengambil masa yang lama utk upload. Tambahan pula jika memang saiz gambar terlalu besar dan speed internet sedikit lambat.

Sebenarnya, kita boleh mempercepatkan proses upload gambar di facebook dgn mengecil saiz gambar terlebih dahulu.

Cara yang paling mudah ialah dgn menggunakan “Microsoft office picture manager”.

Tanpa kita sedar atau tidak program ini telah diinstall bersama dengan Microsoft office di dalam computer kita.

Cuba check program tersebut disini.

Start –> All Program –> Microsoft Office –> Microsoft Office Tools –>Microsoft Office Picture Manager.

Continue reading

InsyaAllah – Maher Zain


Maher Zain adalah antara favorite artis Abawan. Lagunya berentak R&B memang sesuai dgn jiwa Abawan. Tambahan liriknya yang sgt puitis. Harapan Abawan suatu hari nanti akan ada ramai penyanyi R&B seperti Maher akan lahir di Malaysia. Kepada peminat R&B di luar sana, marilah sama-sama kita beralih menyumbang bakat yang dianugerahkan untuk pembangunan jiwa supaya tidak lari dari syariat Islam.
Yang penting, kita luaskan skop muzik Islam bukan setakat nasyid sahaja.
Di sini Abawan ingin memperkenalkan sedikit profil Maher Zain.

Continue reading

For The Rest of My Life


Maher Zain

Last week Abawan terlibat dalam satu kemalangan jalanraya.

Masa tu nak balik dari kerja. Mcm Biasa Abawan membonceng motosikal

Ex5 merah. Apabila tiba di lampu isyarat Cheras Indah tiba2 sebuah kereta Kancil

tanpa menghiraukan lampu merah dihadapannya lalu telah merempuh Abawan. Maka terbanglah Abawan laksana Clark Kent sejauh 3 meter. Masa tu rasa mcm nak pitam bila tgk darah byk mengalir.

Continue reading