Cara optimized screen browser komputer


Skrg ni Abawan lihat ramai org mula menggunakan laptop kecil terutama yang berukuran 10 inci. Laptop sebegini sgt ringan dan memang sesuai digunakan bagi mereka yang sering melayari internet terutama di luar rumah. Sebagai contoh di kedai-kedai mamak atau restoran yg menyediakan kemudahan wifi.

Namun begitu Abawan teruja bila melihat kebanyakan screen mereka dipenuhi oleh toolbar yg tidak pernah digunakan.

Sudahlah laptop tu kecik dan bertambah kecik screen apabila dipenuhi oleh toolbar tersebut.

Tambahan pula toolbar tersebut juga menjadi penyebab kelembapan internet kita.

Kebiasaannya toolbar ini akan diinstall secara automatik apabila kita menginstall program seperti Yahoo Messenger, Skype etc.

Contoh toolbar tersebut adalah yahoo toolbar, google toolbar, ask toolbar, skype toolbar dan byk lg.

Abawan tak dpt nak tunjukkan gambar screen yg ada byk toolbar krn Abawan dah uninstall toolbar tersebut. Tapi Abawan boleh tunjukkn cara utk menghilangkan toolbar tersebut. Caranya. Amat mudah..

1) Right-click pada atas menu yg kosong (seperti tempat yg Abawan bulat merahkan).

2) Nanti anda akan Nampak jenis-jenis toolbar yg dipaparkn. (ditandakan dgn tanda tick /).

3) klik pada tick tersebut utk untick. Nanti anda akan terus nampak perubahan toolbar di screen anda akan dihilangkan dari paparan.

4)Hanya tinggalkn tick kpd beberapa menu yg diperlukan shj.

Jadi screen anda tidak akan sempit dipenuhi oleh toolbar yg tidak digunakan.

5)Anda boleh tick semula jika ingin memerlukan toolbar tersebut.

Sungguh mudah bukan.. Boleh la cuba tutorial mudah ini di komputer anda. Semoga anda berpuas hati dgn screen browser anda. Terutama laptop yg kecik-kecik ni. Jgn semakkan ruang screen anda dgn toolbar seperti yahoo toolbar, google toolbar.

Selamat mencuba..

(Bagi komen sikit tentang tutorial ni. Membantu @ tidak membantu anda. Boleh Abawan baiki pada kelemahan yg ada.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: