Cara mudah download video dari Youtube


Ada seorang sahabat Abawan minta buatkan tutorial utk download video dari youtube. Ada byk cara nak download youtube sbnrnya. Tapi cara yg paling simple bg Abawan ialah download dari website. Jadi anda tak perlu install apa2 program dlm computer. Komputer anda pun lebih selamat.
1) Buka video youtube yg anda ingin download.
2) Copy url / alamat yg ada pada address bar di menu atas.

3) Buka website http://keepvid.com. Dan Paste url youtube tadi pada kotak URL. Then klik “download”.

4) Anda akan nampak process utk download di bawah url tersebut. Then akan keluar beberapa format video utk di download. Abawan prefer format MP4 kerana byk player boler guna format ni.

5) Klik “Download MP4″ tersebut dan save dlm computer anda.

Mudah bukan.
Sebelum itu website ini memerlukan java applet sbg platform utk memproses video tersebut. Anda perlu download java tersebut walaupun anda bukan org jawa. Sekiranya belum download anda boleh downloadnya di sni. Free.
http://www.java.com/en/download/

Lepas install restart computer utk refresh program tersebut. Jgn lupa semasa install tick pada. “Always trust this program”.

Ada lg  yg tanya cara nak download video dari facebook pulak. Jadi kalau ada apa2 video dari facebook pun boleh download dgn menggunakan kaedah yg sama. Just copy url address video tersebut & paste kat http://keepvid.com. So tak perlu la Abawan buat tutorial utk download video dari facebook pulak kan.

(Bagi la komen sikit tentang tutorial ni. Membantu @ tidak membantu anda. Boleh Abawan baiki pada kelemahan yg ada.)

2 Responses

  1. cikgi,
    adakah saya kena donlod java jua. kalau org itu jawa mcmana?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: