Cara mudah bersihkan cookies dlm komputer


Bagi mereka yg kerap melayari internet pasti akan mengalami masalah browser mereka lambat.  Kita pun pelik mengapa komputer kwn kita laju sedangkan komputer kita lembab. Sedangkan guna komputer yg sama. Apa cookies ni? Cookies ni mcm biskut la. kejap ada kejap takde!🙂 Cookies adalah fail2 yg masuk secara utk automatic ke dlm komputer kita jika melayari internet. Fail ni akan parking dalam temporary folder kita. Kalau kita tak pernah clearkan temporary folder lama2 folder ni akan sarat. Jadi, internet kita akan jd lembab utk buka sesuatu page. Lagi teruk kalau dlm folder tu ada fail2 virus.

Kalau hantar kat kedai pun diorg akan clearkn cookies ni. Tak pasal2 kena charge RM50. Sedangkn kita boleh buat sendiri. Caranya.

 

1) Download file CCleaner ni (free). Saiz pun tak besar. 1.13Mb jer. http://www.filehippo.com/download_ccleaner/

2) Save & install program ni.

3) Setelah install, buka program ni. Klik butang “Run Cleaner”.

4) Program ni akan proses utk delete cookies bersama fail lain yg tidak digunakan. Anda akan nampak saiz fail yg dibersihkan. (refer bulatan merah).

5) Tak lama pun proses dia. Last sekali, Just klik butang  “X” utk tutup program ni. Mudah bukan?

 

Bagi Abawan setiap komputer wajib ada program ni. Proses mudah mcm ni Abawan galakkan buat seminggu sekali. Kalau anda mmg kaki surfing internet, buat hari2 pun takpe. Bukan susah pun. Jadi sama2 la kita jaga komputer kita masing2.

Selamat mencuba..

(Bagi la komen sikit tentang tutorial ni. Membantu @ tidak membantu anda. Boleh Abawan baiki pada kelemahan yg ada.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: