Cara mudah terjemah bahasa


Kebanyakkan bahan yang dikongsi di internet adalah dalam bahasa inggeris, jadi bg student melayu yg kurang faham bahasa inggeris sudah tentu akan menjadi masalah bagi mereka.Walhal mereka ini tidak kurang pintar, cuma mungkin kurang mendapat pendedahan dlm bahasa inggeris. Bagi pelajar2 ini baik full time @ part time, kini anda tidak akan lagi hadapi masalah utk mencari bahan project paper kat internet. Abawan akan tunjukkan caranya. Gunakan servis google translate.

1) Taipkan url www.google.com dan pilih “translate”.

2) Tukarkan bahasa “from” dan “to”. Cthnya Abawan pilih dari Malay ke Korean. (Sebab Abawan nak chat dgn artis korea). Then klik butang “translate”.

Cuba perhatikan, ayat apa khabar telah ditukar ke bahasa korea. Copy ayat korea tersebut dan paste pada ruangan chat. (kat chat facebook pun boleh).

Jadi org akan kata anda seorg yg pro bahasa Korea! Padahal Cuma khidmat google translate shj.

Jika nak translate satu website mcm mana? Ye tak ye, takkan nak copy satu2 lepas tu paste kat google translate.

Utk translate satu website, anda hanya perlu taipkan url website tersebut. Then tukarkn bahasa “from” & “to”. Then klik “translate”. Kemudian double klik kat url sebelah kanan tu.

Secara automatik keseluruhan website tu akan bertukar bahasa.

Tapi biasala, ada la beberapa perkataan yg google silap tafsir. Tapi sekurang-kurangnya kita faham. Dan boleh copy bahan tersebut utk project paper. Yg penting anda boleh cari bahan pada website org arab, org india, org japan, org korea dll tanpa sempadan.

Selamat mencuba bangsaku!

(Bagi la komen sikit tentang tutorial ni. Membantu @ tidak membantu anda. Boleh Abawan baiki pada kelemahan yg ada.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: