Cara membuat gambar berkembar


Kembar 3

Semalam Abawan jalan-jalan dgn wife kat Tasik Perdana. Singgah la kat Taman Orkid. Wife Abawan mmg suka Orkid mcm ibunya jugak. Kalau boleh nak ambil semua gambar Orkid tu. Dlm pada snap gambar tu Abawan tergerak nak penuhkan pemandangan dgn gaya Abawan. Maka terhasil la gambar di atas. (kembar 3)

Cuba lihat betul-betul gambar di atas. Mcm org pro edit guna photoshop kan? Tapi sbnrnya Abawan gunakan software yang lagi mudah dari photoshop. Iaitu Group Shot – MSR. Budak sekolah rendah pun boleh buat kalau ikut step yg Abawan berikan ni.

 

Jadi bahan yg diperlukan.

1) Setup program Group Shot. (download)
2) Gambar yg nak digabungkan.

Syaratnya: gambar yg diambil mesti dari 1 angle sahaja. Cthnya seperti gambar yg ada dlm sample file yg anda download bersama setup twin tadi. (gambar tu guna hphone camera cap ayam jer). Continue reading

Ust. Dato Daud Che Ngah: Kecurangan suami isteri


Ust. Dato Daud Che Ngah

Hari ni penuh sesak dewan kat ofis Abawan. Apa tidaknya, kali ni penganjur berjaya membawa Ust. Daud Che Ngah datang utk beri ceramah. Abawan pun hampir-hampir kena duduk kat luar sbb tak cukup kerusi. Tajuknya agak sesuai utk mereka yg sudah berkahwin. Namun bagi yg masih bujang boleh jadikan panduan bila berkahwin nanti. Dikesempatan ini Abawan nak ucapkan selamat pengantin baru pada kwn2 yg baru mendirikan rumahtangga bulan ni.. Razali, Shida, Harnis, Liza & Aida Khairani. Semoga kekal bahagia hingga akhir hayat. Jadikan ceramah ni sebagai panduan hidup anda.

  • Maksud curang
  • Hubungan nikmat & rahmat
  • Kes haji pakej mahal
  • Kes 3 kali berkahwin tentera
  • Tips mengenal suami curang (dari pengerusi)

Part 1 (30 minit)
[Audio http://dc195.4shared.com/img/455313064/6ba747b0/dlink__2Fdownload_2Fy180Ib7r_3Ftsid_3D20101217-074509-a6cfd5b9/preview.mp3%5D

Part 2 (35 minit)
[Audio http://dc195.4shared.com/img/455324980/27efd7c1/dlink__2Fdownload_2F1Zi5Yh81_3Ftsid_3D20101217-074633-97093610/preview.mp3%5D

Ust. Zulkifli Ahmad: Golongan Anti Hadis


Ustaz Zulkifli Ahmad

Sekali lagi Abawan bawakan siri ceramah dari ofis. Dah lama kita tak dgr Ustaz Awie ni nyanyi. Jadi kali ni beliau dalam ceramahnya menyanyikan lagu Maher Zain (The Chosen One).

  • Golongan Anti Hadis Kassim Ahmad sekitar tahun 80-an.
  • Jenis-jenis Hadis
  • Hukum merokok
  • Didik anak dgn Al-Quran

Antara doa yg diajarkan.

1) Doa masuk rumah baru.
2) Doa utk wanita yg penat membuat kerja dirumah.

Part 1 (30 minit)

[Audio http://dc181.4shared.com/img/453692670/ca8d4677/dlink__2Fdownload_2F1jrGHDNr_3Ftsid_3D20101215-101921-3f5a90e1/preview.mp3%5D

Part 2 (28 minit)

[Audio http://dc234.4shared.com/img/453699791/f5cab659/dlink__2Fdownload_2FO45yrNLT_3Ftsid_3D20101215-102456-483482db/preview.mp3%5D

Juga Abawan berikan Video Klip Maher Zain yg Ustaz maksudkan dlm ceramahnya (part 2 – minit ke8.00). Adakah suara Ust. Zul ni semantap Maher Zain? Sama-samalah kita nilaikan. Haha..