Cara membuat gambar berkembar


Kembar 3

Semalam Abawan jalan-jalan dgn wife kat Tasik Perdana. Singgah la kat Taman Orkid. Wife Abawan mmg suka Orkid mcm ibunya jugak. Kalau boleh nak ambil semua gambar Orkid tu. Dlm pada snap gambar tu Abawan tergerak nak penuhkan pemandangan dgn gaya Abawan. Maka terhasil la gambar di atas. (kembar 3)

Cuba lihat betul-betul gambar di atas. Mcm org pro edit guna photoshop kan? Tapi sbnrnya Abawan gunakan software yang lagi mudah dari photoshop. Iaitu Group Shot – MSR. Budak sekolah rendah pun boleh buat kalau ikut step yg Abawan berikan ni.

 

Jadi bahan yg diperlukan.

1) Setup program Group Shot. (download)
2) Gambar yg nak digabungkan.

Syaratnya: gambar yg diambil mesti dari 1 angle sahaja. Cthnya seperti gambar yg ada dlm sample file yg anda download bersama setup twin tadi. (gambar tu guna hphone camera cap ayam jer).

Caranya:

1) Download & Install setup twin.msi tu. (Abawan guna windows xp. Windows Vista @ 7 tak pernah try install pulak.)

 

2) Open program tu.

Start –> All programs –> Microsoft Research Group Shot –> MSR Group Shot.

 

p/s: Abaikan jika keluar notis “Evaluation period has ended. Please…” Jgn klik [ok] atau [X]. (sbb software ni trial punya. Tp still boleh guna.)

 

3) Masukkan semua gambar yg diambil.

File –> Import Images.. –> “select gambar” –> Open

 

Utk tutorial ni, gunala sample gambar Abawan tu. (ada dlm folder yg telah download tadi).

 

4) Ok. Skrg select button yg pertama [1]. Then highlight/drag objek yg nak digabungkan [2]. Then klik “add to composite” [3].

 

5) Ulang cara step ke-4 tadi utk ketiga-tiga gambar tu.

 

6) Anda akan dapat melihat hasilnya setelah ketiga-tiga gambar tersebut telah “add to composite”.

 

7)Simpan hasil anda dgn select

File –> Export Full Resolution Composite –> save as twin.jpg

 

8) Utk membuang kesan hitam pada keliling gambar tersebut, anda boleh crop menggunakan “Microsoft Office Picture Manager yg tersedia ada dlm komputer anda.

 

Selamat mencuba.

(Bagi la komen sikit tentang tutorial ni. Membantu @ tidak membantu anda. Boleh Abawan baiki pada kelemahan yg ada.)

5 Responses

  1. Assalamualaikum wbt … Terimakasih … boleh dipanjangkan ilmu … insyaallah boleh cuba bila berkesempatan.

  2. Nak tanye ape name app ni nak download guna fon boleh x

  3. Saye nak download app ni kat google tapi x tau app die

  4. Wat guna fon leh ke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: