Bagaimana Bob Lokman temui cahaya di lorong gelita?


Fuh.. tajuk ni agak puitis sikit sbb ceramah online hari ni disampaikan oleh orang seni iaitu Bob Lokman. Abawan sebenarnya baru balik dari mendengar ceramah beliau dari masjid Al-Azim Pandan Indah. Siapa sangka Bob Lokman yang dahulunya seorang komposer rock lagu Isabela (search), Taman Rasyidah Utama (wings) & Warisan Wanita Terakir (Teachers Pet) telah berubah menjadi pendakwah. Dari seorang pelawak a.k.a juri Raja Lawak menjadi seorang yang petah menterjemahkan ayat-ayat Al-Quran. Siapa sangka sekarang Bob Lokman lebih bertaqwa dari kita? Bersama berjuang dalam Gerakan Islam. Itulah, kalau kita buka hati mencari mutiara keimanan, InsyaAllah Allah akan tunjukkan jalan. Hidayah daripada Allah sungguh tiada nilainya. Patut la drama kat Astro baru-baru ni Bob Lokman byk berlakon sebagai Ustaz.

Dalam ceramahnya Bob Lokman menceritakan perjalanan bagaimana beliau yang dahulunya sedikit tersasar telah kembali ke pangkal jalan. Dahulunya beliau dihanyutkan oleh sistem keduniaan di Malaysia yang menipu kini telah kembali sedar. Kematian & Kasih Sayang lah membuatkannya lebih bersemangat utk berdakwah. Ramai antara hadirin termasuk Abawan berasa hiba hampir mengalirkan air mata apabila mendengar cerita dari Bob Lokman. Bob Loman juga rupanya adalah cicit kepada Tok Kenali. Bersama moderator Ustaz Zulkifli Ahmad yang seperti biasa sempat mendendangkan lagu Taman Rasyidah Utama. Dengarkanlah:

Part 1 (40 minit)

Part 2 (42 minit)

(p/s: Abawan nampak Chico (anak Uji Rasyid) juga kelihatan bersama dalam majlis tersebut. Satu petanda baik.) Alhamdulillah. Abg chico sainnnnn….

Advertisements

Kisah benar detik cemas Kapal Mavi Marmara diserang komando Israel.


Tn. Hj. Noorazman (Ketua Misi Gaza)

Ceramah pada kali ini agak menarik kerana pengalaman detik cemas pada subuh 31 may 2010 diceritakan sendiri oleh Tn. Haji Noorazman bin Samsudin (Ketua Misi Lifeline4gaza Asia Tenggara) yang pada masa kejadian beliau sememangnya berada di dalam kapal tersebut. Visual dalam kapal semasa komando Israel menyerang turut dipaparkannya menggunakan projector di dalam dewan. Menurut beliau memori kad tersebut berjaya diseludup keluar secara haram. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya kita dapat menilai sendiri bagaimana kekejaman komando Israel ini dengan rakus menyerang kapal tersebut. Difahamkan video yg dirakam tidak dikomersialkan kerana akan dijadikan bukti untuk mendakwa Israel yang secara terang-terangan telah menceroboh Kapal Misi Bantuan Keamanan Palestin. Walaubagaimanapun Abawan dapat traced video tersebut dalam youtube. Di sini Abawan sharekan ceramah dari beliau. Dengarkanlah:

Part 1 (45 minit)

Part 2 (45 minit)

Jadi inilah video yang dimaksudkan oleh Tn. Hj. Noorazman yang dipaparkan pada kami dalam dewan tersebut.

Banyak diceritakan perkara pelik berlaku semasa serangan tersebut, antaranya

  1. bom yang dibaling didalam kapal tidak meletup
  2. gas beracun tidak masuk kedalam kapal sebaliknya dibawa angin keluar dari kapal
  3. org yg dikehendaki oleh Israel tidak ditemui walaupun berada didepan mata.

Fuhh, sungguh Allah membantu org2 yang benar.

Abawan harap sama-samalah kita hadiahkan Al-fatihah pada para syuhada yang telah meninggal dunia akibat dari serangan tersebut.

Penceramah turut berpesan agar kita tidak menyumbang kepada dana Israel dan sekutunya yang menyumbang dana untuk membeli senjata yang menghancurkan Islam. Contoh yang diberikan adalah seperti Macdonalds & rokok.

Walaupun kita kita dapat berjihad dari segi tenaga, cukuplah sekadar kita berjihad dengan menghulurkan derma kpd dana utk pejuang kita. Bagi membantu rakyat Palestin.  InsyaAllah Allah akan mudahkan hidup kita dan mendapat berkat sepanjang kehidupan kita.

Cara buat grafiti cahaya


Semenjak Majalah 3 memaparkan teknik light grafiti ini, ramai photographer telah mencuba untuk membuat eksperiment untuk menghasilkan gambar menggunakan teknik grafiti cahaya ini. Abawan pun mmg sgt salute pada mereka yang kreatif menunjukkan hasilnya. Kawan Abawan a.k.a Razak pun telah mencubanya. Dan hasilnya dapat kita lihat disini. Beliau hanya menggunakan

  1. Camera DSLR
  2. I phone 4 – sebagai lampu (lampu LED lebih baik)
  3. Baldi – sebagai tripod

Abawan akan sharekan langkah-langkah utk membuat ligt grafiti tersebut.

  1. Pilih lokasi yang gelap. Razak telah memilih belakang rumahnya yang agak gelap disebalik pokok mempelam harum manis.
  2. Gunakan tripod utk meletakkan camera. Ini penting utk mengelakkan shaking. Walau sedikit shaking akan menyebabkan gambar jadi blur. Razak gunakan baldi bilik airnya utk menggantikan tripod tersebut.
  3. Tentukan jarak camera & frame gambar. Tandakan jarak frame supaya anda tidak melukis cahaya tersebut keluar dari frame. Razak menggunakan 2 baldi yg diletakkan dihujung kiri & kanan sbg tanda.
  4. Setkan camera anda kepada slow shutter. Razak setkan 30 saat. Maknanya dlm masa 30 saat Razak perlu menyiapkan lukisan cahaya tersebut. (F 22 & ISO – 800).
  5. Gunakan Timer utk memberi masa kpd anda bersedia di hadapan camera. Timer juga penting utk mengelakkan shaking berbanding press snap secara manual.
  6. Ok. Apabila camera mula snap, anda boleh mula melukis dihapan camera dgn menghalakan lampu @ cahaya hphone ke arah camera. Buatlah teknik cahaya mengikut kretiviti anda.
  7. Setelah 30 saat. Lihatlah hasilnya. Pasti menakjubkan!
  8. Jika anda ingin sebarang objek keluar bersama gambar grafiti cahaya tersebut, anda hanya perlu menyuluh cahaya pada objek tersebut pada 3 saat terakhir snap tersebut.

Mudah bukan. Yang penting anda mencubanya! Anyway credit pada Razak yg telah menyumbangkan gambar tersebut & mengajarkan teknik membuat grafiti cahaya ini. Abawan pun tak try lagi sbb tak ada camera DSLR. Camera hphone? ermm.. ermm.. Abawan tak tau nak set slow shutter tu kat mana. Haha.. so lupakan dulu..

Cara merakam & edit video guna Movie Maker


Rata-rata antara kita pasti telah mempunyai sebuah laptop. Terutama laptop yg telah built-in webcam. Jadi tutorial kali ni Abawan nak tunjuk cara kita membuat video dgn hanya menggunakan webcam laptop & movie maker. Tak perlu susah-susah cari video cam & software video editing. Sbb semuanya mmg dah ada dlm laptop kita kan.. Hanya memerlukan sedikit kreativiti sahaja.

Abawan akan tunjukkan caranya dlm youtube. Sbb kita akan lebih mudah memahami dlm bentuk visual. Kalau tutorial tu nampak mcm poyo jer cara Abawan explain tu harap maaf yer, sbb tutorial ni dibuat waktu tgh mlm. So suara pun mcm pondan sikit. Haha.. Tapi yg penting anda cuba. Harap nanti akan bertambah lagi org kreatif yg boleh buat video klip.

Buat permulaan Abawan akan tunjukkan bagaimana cara membuat miming video klip.

  1. Secara asasnya mula-mula kita rakam video sdg menyanyi menggunakan webcam.
  2. Kemudian kita edit dgn buangkan suara kita dan gantikan dgn suara lagu sebenar.

Contohnya Abawan buat utk lagu “Sujud Padamu” nyanyian Afgan. Bahan yg diperlukan.

  1. webcam laptop
  2. movie maker
  3. fail lagu format mp3

Tutorialnya

Contoh hasilnya

Ni dari Cikgu Shida

Selamat mencuba!

Ust. Zulkifli Ahmad – Ceramah Cuciter


Ceramah online daripada Ustaz Zulkifli Ahmad mengupas hadis bertajuk “Penyakit Umat Terdahulu“.

  1. Terlalu banyak berseronok
  2. Terlalu bermewah-mewah
  3. Menghimpunkan harta sebanyak mungkin
  4. Tipu menipu merebut harta dunia
  5. Saling memarahi
  6. Hasut menghasut sehingga zalim menzalimi

Disamping itu Ustaz menyarankan agar kita menyimpan simpanan kita menggunakan emas (dinar @ dirham). Penjelasan tentang public gold boleh tanya ustaz sbb ustaz salah seorang agennya. Pesan ustaz jgn terpedaya dgn pekej jualan emas jenis MLM. Penuh dgn seloka yang mencuit hati. Cuciter.. tag “Hantu Kak Limah Balik Rumah” juga membuat jemaah tidak kering gusi.  Seperti biasa Ustaz juga sempat mendendangkan lagu Iris (Awie) dgn penuh emosi. Haha.. Dengarkanlah:

Part 1 (30 minit)

Part 2 (32 minit)

Kaunter Tiket Terminal Bersepadu Selatan


Tempat baru biasa la, mcm mcm benda baru nak kena tau. Jadi Abawan nak cerita serta sedikit tentang kaunter tiket di TBS. Ada 4 jenis kaunter tiket kat sana. Anda dinasihatkan supaya jangan silap utk beratur dikaunter yg tidak sepatutnya. Jika tidak anda mungkin hanya membuang masa utk beratur, namun apabila sampai dikaunter, operator tiket akan hanya menunjuk arah kaunter yg lain. Kena beratur lagi sekali..

1) Kaunter Tiket Pelbagai.

1 kaunter boleh menjual beberapa jenis bas. Antara Bas tersebut adalah:

  1. Airebus
  2. Cepat Ekspres
  3. Delima Ekspres
  4. Five Star
  5. Hasry Ekspres
  6. Sepakat Liner
  7. Konsortium Bas Ekspres Semenanjung
  8. Kwok Ping Ekspres
  9. Mara Liner
  10. Maju Ekspres
  11. Mayang Sari
  12. Melor Interline
  13. Meridian Holidays
  14. Seasons
  15. Starmart Ekspress
  16. Startrip Quest

2) Kaunter Tiket Individu

1 Kaunter menjual 1 jenis bas sahaja. Antara kauter bas tersebut.

  1. Transnasional
  2. Plusliner
  3. Satria LPMS
  4. KKKL Ekspress
  5. Metrobus Ekspres Sdn Bhd
  6. Matahari Ekspress
  7. City Ekspress
  8. Cepat Sedia Ekspress
  9. Jebat Ekspress
  10. S&S International Ekspress
  11. Five Stars
  12. Zenwan (M) Sdn Bhd
  13. Couseway Link
  14. Kuala Yakin Sdn Bhd
  15. Fame Pacific Sdn Bhd
  16. Eltabina Jaya
  17. Eagle Coach Sdn Bhd
  18. Sri Maju

3) Kaunter Pas Masuk Bas.

Sekirannya anda telah membeli tiket secara online atau dari kaunter di tempat lain, anda perlu menukar tiket tersebut sbg Pas Masuk Bas. Maksudnya tiket yg dibeli selain dari kaunter di TBS perlu ditukar dahulu sebelum menaiki bas. Hanya tiket bas dari TBS sahaja dibenarkan turun utk meniki bas.

4) Kaunter Tiket Warga Emas @ OKU.

Hanya utk golongan tersebut sahaja dibenarkan utk berurusan.

Jadi rancang dahulu pembelian tiket sebelum beratur dikaunter.

Lagi satu berkenaan dgn train di Stesen Bandar Tasik Selatan, pastikan anda mempunyai kad Touch & Go kerana org tersangatlah ramai beratur utk membeli tiket train dikaunter. Jadi anda tak perlu bersesak utk beratur di kaunter stesen. Ada 3 stesen train yg berdekatan iaitu LRT Star, LRT Komuter & KLIA Transit. Laluannya adalah seperti berikut.

LRT STAR

KOMUTER

KLIA TRANSIT

Cara hilangkan check spelling dlm microsoft words 2007


Servis automatik check spelling & grammar byk membantu dalam membetulkan kesilapan menaip. Terutama apabila menggunakan Bahasa Inggeris. Namun jika menggunakan Bahasa Melayu kadang-kadang agak mengganggu apabila setiap perkataan ditandakan underline merah (seolah-olah salah taip). Padahal memang dah betul. Contohnya:

Sepatutnya:

Jadi Abawan akan tunjukkan cara utk menghilangkan underline tersebut.

1) Klik “Office Button“.

2) klik “word options”.

3) Pilih “Proofing”.

4) Pilih “exception for” : all new documents @ file yg tertentu.

5) Tick pada : “hide spelling…” & “hide grammar…”

6) Klik “ok”.

Selamat mencuba.