Bagaimana Bob Lokman temui cahaya di lorong gelita?


Fuh.. tajuk ni agak puitis sikit sbb ceramah online hari ni disampaikan oleh orang seni iaitu Bob Lokman. Abawan sebenarnya baru balik dari mendengar ceramah beliau dari masjid Al-Azim Pandan Indah. Siapa sangka Bob Lokman yang dahulunya seorang komposer rock lagu Isabela (search), Taman Rasyidah Utama (wings) & Warisan Wanita Terakir (Teachers Pet) telah berubah menjadi pendakwah. Dari seorang pelawak a.k.a juri Raja Lawak menjadi seorang yang petah menterjemahkan ayat-ayat Al-Quran. Siapa sangka sekarang Bob Lokman lebih bertaqwa dari kita? Bersama berjuang dalam Gerakan Islam. Itulah, kalau kita buka hati mencari mutiara keimanan, InsyaAllah Allah akan tunjukkan jalan. Hidayah daripada Allah sungguh tiada nilainya. Patut la drama kat Astro baru-baru ni Bob Lokman byk berlakon sebagai Ustaz.

Dalam ceramahnya Bob Lokman menceritakan perjalanan bagaimana beliau yang dahulunya sedikit tersasar telah kembali ke pangkal jalan. Dahulunya beliau dihanyutkan oleh sistem keduniaan di Malaysia yang menipu kini telah kembali sedar. Kematian & Kasih Sayang lah membuatkannya lebih bersemangat utk berdakwah. Ramai antara hadirin termasuk Abawan berasa hiba hampir mengalirkan air mata apabila mendengar cerita dari Bob Lokman. Bob Loman juga rupanya adalah cicit kepada Tok Kenali. Bersama moderator Ustaz Zulkifli Ahmad yang seperti biasa sempat mendendangkan lagu Taman Rasyidah Utama. Dengarkanlah:

Part 1 (40 minit)

Part 2 (42 minit)

(p/s: Abawan nampak Chico (anak Uji Rasyid) juga kelihatan bersama dalam majlis tersebut. Satu petanda baik.) Alhamdulillah. Abg chico sainnnnn….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: