Cara tengok Live Camera Mekah & Madinah


Alhamdulillah, akhirnya dapat juga Abawan tengok keadaan Mekah & Madinah secara live. Ustaz kata kalau tengok kaabah dapat pahala. Jadi marilah sama-sama kita kumpul pahala secara percuma ni. Kita share sesama muslim. Org kata kalau kita berdoa depan kaabah InsyaAllah akan makbul, tapi kalau doa depan kaabah melalui kaedah live cam ni mcm mana yer? Tu Abawan tak sure pulak.

Abawan paling suka kalau tgk time waktu solat. Nampak sayu semua jemaah, sampaikan ada yg merintih & menangis . Sayu hati Abawan. Beza waktu Malaysia & Mekah 5 jam. Maknanya Mekah lewat 5 jam. Jadi tip utk lihat jemaah solat kita tunggu waktu solat kat Mekah. Maknanya kita boleh tgk jemaah solat Subuh lebih kurang pukul 11 pagi Malaysia (6 pagi di Mekah).

Imam solat jemaah di Mekah

Caranya:

1-Download player kat sini <<download>>.(saiz kecil 1.63 Mb)

2-Unzip file tersebut.

3-Double klik Nawuzah_Flash_Player.exe

4-Select folder Live Cam – Mekah & Madiah. (rujuk no 1)

5-Double klik Mekah Live.swf. (rujuk no. 2) Kemudian tunggu sekejap utk player streaming.

6-Nak tgk Madinah pula just double klik Madinah Live.swf.

Senangkan. Anda boleh simpan file tersebut dlm pendrive. Tak perlu install. Kat mana-mana pun boleh tgk Mekah. Asalkan ada access internet jer. Bila la agaknya Abawan dapat pegi Mekah? Anda doa-doakanlah supaya Abawan sempat pergi ke Mekah yerr. Terima kasih semua

====update 23 Ogos 2011.

Abawan minta maaf, software kat atas tu dah tak boleh guna sbb server live cam dah tukar. Abawan pun tak sempat nak update software baru. Jadi sesiapa yg nak tgk live cam mekah sila ke http://live.gph.gov.sa/ .

tu website arab. tapi Abawan dah bulat merahkan live cam mekah & live cam madinah. Semoga ini dpt membantu anda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: