Msword : Cara gabung page potraits dan landscape dalam satu fail.


Baru-baru ni Abawan tersedar yang banyak ilmu yang Abawan tak amalkan akhirnya hilang macam tu jer. Memang benarlah fitrah manusia itu adalah pelupa. Tambahan pula umur yang semakin meningkat ni.

Contohnya, cara bagaimana nak gabungkan page potraits dan landscape dalam satu fail Microsoft Word (Msword). Maklumlah, nak buat report baru la guna skill ni.

Begini caranya. (Abawan guna MsWord versi 2010)

1. Letakkan curser pada ayat yang paling akhir dalam page potraits tu. Klik Page Layout > Breaks > Section breaks > Next page.

Kemudian secara automatic (next page) page baru akan wujud.

2. Copy paste table dalam page kedua tu. (page yg nak buat landscape).

3. Klik Page Layout > Landscape.

4. Ok. Dah selesai.

Tapi table tu nampak mcm besar sgt. Tak cantik.

Cara untuk fitkan table dalam 1 page.

4.1 Right klik pada table > Autofit > Autofit to Windows

Table tu akan fit untuk 1 page.

Tapi font masih belum adjust.

4.2 Highlight table tu (klik pada symbol + tu) > Klik A kecik untuk kecilkan font.

4.3 Dah selesai.

Cara yang sama boleh juga digunakan untuk masalah berikut..

1. First page ada header & second page tiada header.

2. Nak uruskan page number. Cth nak skip page number.

Sekian. Selamat mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: